Fiber Optik Altyapı Sistemleri
Bodrum Muğla fiber optik kablolama; detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Teknolojik gelişmelerle birlikte yüksek hız, büyük miktarda veri aktarımı, güvenli ve kesintisiz iletişim, veri depolama işlemleri ışığın geçirdiği cam oluşunlu kablolarla üzerinden gerçekleşir. Bu cam kablolara fiber optik adı verilmektedir. Fiber optik, bir insanın saç teli kalınlığındadır. Hassas bir yapıya sahiptir ve saf bir cam ip üzerinden ışığın iletilmesini sağlamaktadır. Fiber optik kablolar, cam kablonun etrafına birkaç kat koruyucu maddenin sarıldığı kablolardır. Fiber optik kablolar nem, rutubet ya da çevre faktörlerinden oluşan parazitlerden etkilenmemesi, hızlı olması, güçlü ve stabil bir bağlantı sağlaması gibi sebeplerle hem güvenlik sistemlerinde hem de iletişim sistemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Fiber optik kablolar elektrik sinyallerini kullanarak veri gönderimi sağlayan diğer kablolarından farklı olarak ışık sinyallerini kullanır. Işık sinyalleri aracılığıyla daha yüksek çözünürlük elde edilmesini ve büyük boyutlu verilerin hızlı bir biçimde iletilmesini sağlar. Fiber optik kablolar görünüm olarak strandart bir elektrik kablosuna benzer. Ancak ışığı taşımak amacıyla kullanılan optikler içermesi ve zorlu hava koşullarına karşı dayanıklılığı onu standart kablolardan ayrıştırmaktadır. Fiber optik kablolama sistemleri bina içi ve dışı kullanım için uygun bir biçimde üretilir. Yaygın olarak yer altında kullanıma uygun şekilde üretilirken hava kullanımı amacıyla üretilen modelleri de vardır. Fiber optik kablolama sistemlerinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar elektromanyetik bağışıklılık, güvenilirlik, geniş bant aralığı, veri yükleme ve indirmede hız, yüksek dayanıklılık ve maliyet şeklinde sıralanabilir. Fiber optik kablolama sistemleri birçok alanda kullanılmaktadır. Kullanım alanları genellikle bilgisayar ağları, telekomünikasyon sistemleri, kapalı devre kamera sistemleri, uçak içi donanımlar, nükleer enerji santralleri, aydınlatma sistemleri, reklam panoları, demiryolu sinyalizasyonu, radar sistemleri ve televizyon, telefon ve internet yayınları şeklinde sıralanabilir.
Fiber optik kablo çeşitleri nelerdir?
Fiber optik kabloların tek (single mode) ve çoklu (multi mode) şeklinde iki çeşidi bulunmaktadır. Single mode olarak bilinen tekli fiber optik kablolar en yüksek kapasiteli veri transfer elemanlarındandır. Işının tümü tek bir hat üzerinden iletilmektedir. Bu sebeple en çok tercih edilen ürünlerdendir. Multi mode olarak bilinen çoklu fiber optik kablolar ise transfer çoklu yol üzerinden gerçekleştiği için daha çok kısa mesafeli veri transferinde kullanılmaktadır. Bu kablolar internet uygulamaları için bant genişliğinden yararlanma imkanı sunar. Lokal uygulamalarda da farklı standartlarla kullanılmaktadır.
Fiber optik kablolamanın avantajları nelerdir?
-Fiber optik kablolar diiğer kablolara kıyasla daha fazla bilgi taşıyabilmektedir.
-Daha hızlıdır ve bu teknolojinin bant genişliği daha fazladır.
-Sinyal kaybı daha düşüktür. Bu yğzden yüksek hız ve uzun mesafe veri aktarımı sağlanabilir.
-Bu kablolar parazit oluşturmamakla birlikte elektromanyetik alanlardan da etkilenmemektedir. Çünkü diber kablodan aktarılan elektrik değil ışıktır.
-Fiber kablolar enerji yaymamaktadır. Bu sebeple diğer iletişim sistemleri ile girişime yol açmazlar.
-Bu kablolar yıpratıcı ya da aşındırıcı sıvı ve gazlardan daha az etkilenmektedir. Fiber kablolar ömür boyu garantilidir ve sağlam bir izolasyona sahiptir.
-Ham maddesi toprak olduğu için sınırsızdır.
-Fiber sistemler metalik malzemeden daha dayanıklıdır. Bunun sebebi çevre koşullarındaki değişikliklerden etkilenmemesidir. Metalik kablolarda bant genişliği sınırlıdır. Çünkü iletkenler arasında kapasitans ve indüktans meydana gelmektedir.