• +90 252 393 8122
  • info@egenetbilisim.com
  • Sektörde 25 Senelik Deneyim!
Thumb

Yangın İhbar Sistemleri

Teknolojinin gelişimi her alanı etkilemiştir. Akıllı ev ya da ofis sistemleri yapılarda bulunan algılama sistemlerine göre çalışmaktadır. Bunlardan en önemlisi de yangın ihbar sistemleridir. Egenet Bilişim olarak size son teknoloji yangın ihbar sistemleri sunmaktayız. Keşiften montaja, devreye almadan teslime kadar her çeşit soruya yanıt oluyoruz. Uzman personellerimizle teknik destek sağlıyoruz. Dilerseniz bize ulaşabilir ya da Muğla'daki ofisimize gelerek yangın ihbar sistemlerine dair detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yangın ihbar sistemlerinin çeşitleri nelerdir?

Yangın algılama sistemleri ikiye ayrılır. Bunlardan ilki konvansiyonel diğeri adresli sistemlerdir. Konvansiyonel sistemler günümüzde pek fazla kullanılmayan eski sistemlerdir. Konvansiyonel sistemlerin yerini adresli sistemler almıştır.

Konvansiyonel sistemler: Algılama zon bazında yapılmaktadır. Butonlar ve dedektörler tek bir hat üzerine bağlanmaktadır. Bu uygulamada bir zona yirmi yirmi beş tane eleman bağlanabilmektedir. Bir yapının her katı bir zon olarak nitelendirilir ve projelendirilir. Yalnızca o kattaki yangın tespit edilebilir.

Adresli sistemler: Algılama nokta ve adres bazında yapılmaktadır. Butonlar ve dedektörler tek bir loop ya da çevrim üzerine bağlanmaktadır. İlk olarak kablolama kontrol panelinden çıkar saha elemanlarına tek tek bağlanır. En sondaki saha elemanından kontrol paneline geri döner. Buna loop denilmektedir. Uygulamada bir loop üzerine yüz yirmi sekiz tane eleman bağlanabilmektedir. Bir yapı tek bir loop üstünden kontrol edilebilmektedir. Böylece kablo ve işçilik konusunda tasarruf edilir. Loop üstüne bağlanan tüm saha elemanlarının birer adresi bulunur. Kontrol panelinden izlenebilir ve kontrol paneli arıza durumunu bildirmektedir. Adresli sistemler, analog ve interaktif olarak ikiye ayrılmaktadır. Analog adresli sistemlerde bütün ölçümler saha elemanları tarafından yapılırken veri toplama ve benzeri işlemler kontrol paneli tarafından yapılır. İnteraktif adresli sistemlerde ise her dedektör bulunduğu alana göre özel olarak programlanmaktadır. Diğer sistemlerden en önemli farklılığı dedektörlere programlanmış olan interaktif algoritmik tabanlı parametrelerdir. Bu sistem her yangın sensöründen gelen bilgiyi öğrenme özelliğine sahiptir.

Yangın ihbar sistemlerinin uygulama alanları nelerdir?

Yangın ihbar sistemleri evler, oteller, hastaneler, sinemalar, alışveriş merkezleri, okullar, fabrikalar gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Yangın ihbar sistemi duman, alev, ısı dedektörlerinin kır bas ihbar butonları tetiklemesiyle uyarı veren, eğer bulunuyorsa yangın söndürme sistemini de devreye sokan sistemlerdir.

Konvansiyonel yangın ihbar sistemi nerelerde kullanılır?

Konvansiyonel yangın ihbar sistemleri ufak yapılar ya da işletmeler için tasarlanmıştır. 2 4 8 bölge olarak tetikleme olduğunda (duman, ısı ve gaz) hangi bölgede zone varsa onun bilgisini verir. Her loop için bir kat belirlenir ve o kattaki yangın ihbarı saptanabilir.

Analog ve akıllı adresli yangın ihbar sistemleri nerelerde kullanılır?

Bu sistemler akıllı bina sistemleriyle uyum sağlamaktadır. Bu sistem doğalgaz vanasını kapatma ya da elektrik hattını kesme gibi işlemleri yapabilir. Adresli yangın ihbar sisteminde çok katlı ya da bölümlü yapılarda konvansiyonelden farklı bir biçimde hangi dedektörde tetik olduğunu görebilmeyi sağlamaktadır. Otomasyon sistemleriyle uyumludur. Kullanılacak bölgenin oda ve bölüm sayısına göre yangın ihbar sistemi konvansiyonel veya adresli olarak seçilebilir. Uzman ekiplerler birlikte doğru metre karede doğru dedektör, buton ve sirenler konumlandırılır.